wydech s50b30 bez katow?
wydech s50b30 bez katow?
Witam, otoz jestem posiadaczem BMW e30 z silnikiem S50B30. Wydech jest delikatnie zmodyfikowany na potrzeby swapa, koncowy oraz srodkowy tlumik wykonane sa z nierdzewki (nie znalazlem zadnego loga). Chcialem cos zmienic, poniewaz wczesniej tlumiki byly laczone z wydechem na aucie i troche mi sie nie podobaja spawy, glownie chodzi mi o to czy silnik bedzie dzialal poprawnie po wywaleniu katow, jeden z nich jest lekko nadkruszony wiec wolal bym je usunac niz kupowac nowe. Slyszalem ze nie nalezy usuwac katow z s50b32 ale w b30 to nie grozne, czy to prawda?
m3 e30
Re: wydech s50b30 bez katow?
Mam S50B30 bez katalizatorów i poza olbrzymim smrodem wychodzącym z wydechu nie ma żadnych problemów. Auto mocy nie straciło, jeśli już to mogło coś przybyć bo na hamowni wyszło 291 koni.
edit: jeśli chcesz to mam na sprzedaż jeden seryjny katalizator do emki, drugi niestety się spalił.
edit: jeśli chcesz to mam na sprzedaż jeden seryjny katalizator do emki, drugi niestety się spalił.
Ja mam S50B32 bez katów i auto jeździ bez najmniejszych problemów. Przecież zarówno w B32, jak B30 sondy są umieszczone przed katalizatorami, więc nie ma żadnego problemu z wycięciem katów.
Części do BMW M5 E39 i M3 E36/E46.
Dokładnie.. ja też jeżdzę bez katów i nie zauważyłem jakiegoś problemu 

Sondy sa wkrecone bezposrednio w puszke katalizatora, tuz przed sama kostka, slyszalem ze ma to wplyw na trzymanie temp. i ze nie powinno sie usuwac katow, ale skoro piszecie ze to nie prawda to odrazu po wyjezdzie od lakiernika zabieram sie za poprawe wydechu.
m3 e30
W b30 są umieszczone zaraz przed katami, ale w b32 są umieszczone na baranach.
Części do BMW M5 E39 i M3 E36/E46.
Mi to się podobało. To nie był smród, pachniało jak od motocyklaInur pisze:... i poza olbrzymim smrodem wychodzącym z wydechu nie ma żadnych problemów...

Koledzy, a czy ktoś z Was ma wykres z hamowni przed i po wycięciu katów?
Mysle nad wycieciem katów, właściwie to eksperymentalnie.
Sześć Dębów Dwór w Prusewie
(40 min. od Trójmiasta, nad morzem)
Hotel, Restauracja, Wesela, Imprezy okolicznościowe
Sześć Dębów Dwór w Prusewie - Pałac, dwór nad morzem, wesele nad morzem
(40 min. od Trójmiasta, nad morzem)
Hotel, Restauracja, Wesela, Imprezy okolicznościowe
Sześć Dębów Dwór w Prusewie - Pałac, dwór nad morzem, wesele nad morzem
- Pawel_M3GT
- Auto: E36 M3 S54
Kilej pisze:Koledzy, a czy ktoś z Was ma wykres z hamowni przed i po wycięciu katów?
Masz oryginalne katy, zostaw nic nie wycinaj.
U mnie poprzedni właściciel wyciął katy po czym włożył je spowrotem twierdząc że auto jeździło dużo gorzej.
Ciekaw jestem po prostu jaka jest różnica ale na wykresie (ile wiecej lub mniej km).
Ciekaw jestem po prostu jaka jest różnica ale na wykresie (ile wiecej lub mniej km).
tez sie nad tym zastanawialem czy jest sens cos takiego przeprowadzic czy bedzie jakas roznica??
BMW nie tylko auto PASJA!!
- listek
- Auto: M3 3.0, M3 E46
- Kontakt:
jeżeli będzie to nieodczuwalna a może pojawić sie nieprzyjemne brzęczenie i to w obrotach używanych przy normalnej jeżdzie z zewnątrz słychac jakbyś piłował jakąś 316
podobnie miałem w 328 i byłem zmuszony wstawić w miejsce wyciętych katów dodatkowe tłumniczki żeby ucichło, więc nie opłacało mi się
na dodatek może trafić ci się upierdliwy diagnosta i dodatkowy problem
jedyny rozsądny powód wycięcia to ich zapchanie się a i tak bym szukał moze jakiś dobrych uzywek
podobnie miałem w 328 i byłem zmuszony wstawić w miejsce wyciętych katów dodatkowe tłumniczki żeby ucichło, więc nie opłacało mi się
na dodatek może trafić ci się upierdliwy diagnosta i dodatkowy problem
jedyny rozsądny powód wycięcia to ich zapchanie się a i tak bym szukał moze jakiś dobrych uzywek
zarejestruj swoje ///M na
www. bmw-motorsport.pl
www. bmw-motorsport.pl
no tak racja chyba nie ma sensu kombinowac ,z tego wzgledu tez o tym myslalem poniewaz mam problemy z ta skrzynia i przy zmianie biegow slychac jak by sie przewalalo 10kg. ziemniakow w wydechu z tego wzgledu myslalem ze moze katy sa przyblokowanie,ale najpierw wezme sie za skrzynie jesli bedzie cos nie tak wtedy bedzie sie szukac innych katow
dzieki za wypowiedzi

BMW nie tylko auto PASJA!!
- listek
- Auto: M3 3.0, M3 E46
- Kontakt:
ale jeżeli będą to katy to lepiej zrób porządek z nimi bo dasz kilka razy ognia i motor swoje dostanie
zarejestruj swoje ///M na
www. bmw-motorsport.pl
www. bmw-motorsport.pl
W mojej starej m3 3.0 nie było katów.... zhamowałem auto (wynik był straszny) i założylem katy od gt... po kolejnym hamowaniu okazało sie ze auto ma 25 kucy wiecej!!!!
To powinno przekonać ludzi którzy chca "odetkać" swoja M-ke!!!
To powinno przekonać ludzi którzy chca "odetkać" swoja M-ke!!!